28 huhtikuuta 2016

Muodikkaat hiustenvärjäystekniikat

Balayage

kuva
kuva























Balayage on Ranskassa 70-luvulla kehitetty "freehand" raidoitustekniikka, jossa raidat "maalataan" hiuksen pintaan visuaalisesti. Tekniikalla pyritään jäljitelemään hiuksen luonnollista vaalenemista auringossa. Väri luo hiukseen syvyyttä ja pehmeyttä. Tekniikalla ei ole tarkoitus saada aikaan suuria kontrasteja, vaan hyvin pehmeitä ja luonnollisia sävyeroja. 
Ombre

kuva
kuva

Ombre on voimakkaampaan kontrastiin tähtäävä värjäystekniikka. Ombressa tyvi on useimmiten reilusti tummempi kuin latva.

Ecaille

kuva

Ecaille -tekniikka tarkoittaa pähkinänkuoressa ruskeiden hiusten asteittaista värjäystä. Ecaille ei ole periaatteessa raidoitustekniikka, vaan tässä tyylissä yhdistellään pehmeitä värisävyjä vapaan käden tekniikalla hiusten latvoihin harjattuna. Käytettyjä värisävyjä voi olla useita. Lopputulos näyttää todella pehmeältä ja luonnolliselta. 

Dip dye
                                                            
kuva

Granny

kuva

04 huhtikuuta 2016

Permanentin oppimistehtäviä

1) Mitä muutoksia hiuksessa tapahtuu permanenttikäsittelyn eri työvaiheissa?

a) Rullaus: Hius venyy ja muotoutuu rullauksen muotoon.

b) Vaikutusaika: Määrää rikkisidoksien katkeamisen määrän. Mitä pidempi vaikutusaika on, sitä enemmän rikkisidoksia katkeaa.

c) Kiinitys: Rikkiatomit liittyvät uudelleen toisiinsa. Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit poimivat rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen itsekseen yhteen.

d) Hoitoaine: Vähentää sähköisyyttä, kosteuttaa, pehmittää, muodostaa kalvon ja suojaa UV-säteilyltä.

2) Nimeä permanentin vaikuttavia ainesosia:

a) Pelkistävä aine: Thioglycolic acid, ammonium thioglycolate, thiolactic acid, ammonium thiolactate, diammonium dithioflycolate, cysteine HCL, glyceryl thiooglycolate, ammonium hydroxide, ethanolamine

b) Hapettava aine: Aqua, hydrogen peroxide, nonoxynol -15, etidronic acid, citric acid, parfum

3) Miksi permanentti on hyvä aloittaa aina hiustenpesulla?

Jos hiuksen tyvessä on luonnonrasvaa, talia, se estää veden imeytymisen tyviosiin, jolloin hius ei veny tyviosistaan samalla tavalla kuin muualta.

4) Permanentin osittamiseen voidaan käyttää suoria ja sik sak jakauksia. Mitä etua on suoralla a) suoralla ja b) sik sak -jakauksella rullauksessa? 

a) Suora jakaus varmistaa sen, että hiukset nousevat mahdollisimman tasaisesti hiuspohjasta taivuttimelle.

b) Sik sak -jakaus kannattaa valita silloin, kun jakauksen näkymistä halutaan välttää. 

5) Milloin valitset työmenetelmäksi pitkälle hiukselle a) kaksoisrullaustekniikan ja b) spiraalirullauksen?

a) Jos tavoitteena on tyvestä ilmavana pysyvä pitkien hiusten permanentti. Näin tyvihiuksetkin voidaan saada voimakkaasti jännitettyä ja tyvihiuksiin syntyvä kihara on halkaisijaltaan lähellä käytettyä rullakokoa. 

b) Jos tavoitellaan tiukkaa, spiraalinmuotoista kiharaa.

6) Kerro ns. lyhytkestoisista permanenttituloksia antavista rakenne-, tyvikohotus-, volyymi- ja tukikäsittelyistä. Miten ne eroavat ns. normaalista permanenttikäsittelystä?

Niissä käytettävien tuotteiden pelkistävien ainesosien määrä on vähäisempi, kuin ns. normaalissa permanenttiaineessa. Myös tuotteiden emäksisyys voi olla hieman matalampi. Kun permanenttiaine sisältää vähän pelkistävää ainesosaa tai sen emäksisyys on pieni, siitä vapautuu vähemmän vetyatomeja, jolloin hiuksesta katkeaa vähemmän rikkisidoksia. Kun rikkisidoksista suurin osa jää ehjiksi, permanentilla aikaansaatu taivutus jää veltommaksi. 

7) Kerro valmiin permanenttikiharan kokoon ja muotoon vaikuttavista tekijöistä.

a) Hiusten rakennevauriot: Jos latvoissa on runsaasti rakennevaurioita ja tyvi on lähes vaurioitumaton, ne tulevat kihartumaan eri tavoin. Latvan rakennevaurioituneilla alueilla jäljellä olevat rikkisidokset saattavat katketa prosessin aikana lähes kokonaan ja latva ei kiharru tai kiharasta tulee erittäin velttoa. 

b) Hiusten venyminen: Mitä vähemmän hius venyy rullatessa, sitä huonommin kihara säilyy rullan läpimitassa.

c) Hiusten pituus: Mitä paksumpi kerros hiuksia yhdelle rullalle kiertyy, sitä suurempi on kiharan läpimitan ero latvan ja tyven välillä.

d) Permanenttiaineen valinta ja vaikutusaika: Mitä ihanteellisempana katkenneiden rikkisiltojen määrä pidetään, sitä paremmin kihara vastaa rullan läpimittaa. 

e) Permanenttiaineen ja kiinnitysaineen imeytyminen: Mitä tasaisemmin aine imeytyy, sitä paremmin kihara vastaa rullan läpimittaa.

f) Kiinnitys: Mitä huolellisemmin kiinnitys tehdään, sitä paremmin kihara vastaa rullan läpimittaa.

g) Hiusten tiheys ja paksuus: Tiheissä paksuissa hiuksissa samankokoinen kihara näyttää täysin erilaiselta kuin harvoissa ohuissa hiuksissa. Tuuheissa paksuissa hiuksissa kiharat näyttävät runsaammilta, koska hiusmassaa on paljon.

8) Mitä tuotteita hiukset permanentin jälkeen tarvisevat: