15 joulukuuta 2016

Kampauskurssi 1

1. Klassinen 

Klassinen tyyli on ajaton, ja sitä edustava asiakas arvostaa laatua sekä tyylikkyyttä. Lyhyissä hiuksissa klassista tyyliä edustava kampaus perustuu hyvään leikkaukseen, joka sopii kasvojen muotoon. Kampaukset ovat yksinkertaisia ja muodoiltaan selkeitä ja sileitä. Klassiseen tyyliin ei yleensä kuulu villit kiharakampaukset, vaan esimerkiksi pitkät hiukset ovat siististi kiinni nutturalla. 
Esimerkkikampaus: Banaaninuttura 

Esimerkkikuva banaaninutturasta, kuva täältä



Tarvittavia työvälineitä: Fööni, suoristusrauta, piikkikampa/tupeerauskampa, tupeerausharja, pinnejä

Pohjatyöt: Aluksi hiukset pestään ja hoidetaan sekä föönataan pyöröharjan avulla sileiksi. Föönauksen alle laitoin Paul Mitchellin Sculpting Foam -muotovaahtoa. Föönatessa kannattaa muistaa erilaiset föönaussuunnat, jotka tukevat kampauksen muotoa ja kampaussuuntia. Esimerkiksi tässä työssä föönasin hiusrajoilta taaksepäin ja niskasta hieman ylöspäin. Föönauksen jälkeen kävin hiukset läpi suoristusraudalla, saadakseni mahdollisimman sileän pinnan ja kiiltoa hiuksiin. 

Tein kampauksen ilman jakausta, joten ositin hiukset hyvin yksinkertaisesti jättämällä vain hiusten pääliosan (ns. hevosenkenkäositus aika korkealle tehtynä) odottelemaan myöhempää käyttöä. 
    Tämän jälkeen hiukset tupeerataan kauttaaltaan noin 1cm levyisissä pystyosioissa. Tupeeraus saa olla hieman voimakkaampi tyvessä ja keventyä latvaa kohti. Tämän jälkeen tupeerausta lähdetään silottelemaan tuupeerausharjalla kevyesti harjaten. Kevyt lakka, esimerkiksi KC Professionalin Black Edition -sarjan Working spray on hyvä apuväline tässä vaiheessa. Eli hiusten pintaa kammataan sileäksi, suihkutetaan lakkaa ja silotellaan pintaa vielä käden lämpöä apuna käyttäen. 
    Kun hiusten pintaa on siloteltu takaraivolta, hieman sen keskikohdan yli, kiinnitetään nutturalle pohja ristikkäin asetetuilla pinneillä. Tämän jälkeen toinen sivu kannattaa jakaa kohtia ja silotella ensin alempi osio. Kun päästään pinnirivin luokse, hiukset ikäänkuin kammataan toisen käden päälle ja kierretään rullalle pystysuunnassa ja kiinnitetään pinnirivin päälle. Sitten silotellaan ylempi sivuosio ja kierretään samalla tavalla rullalle edellisen osion jatkoksi, sen yläpuolelle. 
    Lopuksi vuoroon odottamaan jätetty pääliosa muotoillaan myös sileäksi ja yhdistetään pystynutturaan. Viimeistelyyn käytin KC:n Black Edition -sarjan Finishing spray -lakkaa. 

Itsearviointi

Tähän kampaukseen suunnitelman tekeminen oli yllättävän helppo, sillä päätin tehdä kampauksen mahdollisimman simppelisti eikä tässä tarvittu sen kummempia osituksia. Teknistä suunnittelua ei hirveästi tarvittu, koska kampaus on klassikko ja varmaan sieltä helpoimmasta päästä toteuttaa. Tähän löytyy helposti ohjeet ja käytettävät tekniikat ovat yksinkertaisia, oikeastaan vain tupeeraus ja tupeerauksien silottelu.  
Niinkuin edellä jo mainitsin, kampauksessa käytettävät tekniikat olivat erittäin simppelit, joten ne tuntuivat helpoilta ja onnistuivat ihan hyvin. Toki hiusten pinnan olisi voinut saada vieläkin sileämmäksi, mutta minulla ei riittänyt kärsivällisyys :-D Käytettävät  tuotteet oli helppo valita, vaahto lisäämään muotoiltavuutta, kevyt lakka jota voi tarvittaessa suihkuttaa usemman kerroksen silottelemaan pintaa ja lopuksi hieman tujumpi lakka pitämään hiukset aisoissa. 
Tätä kampausta olisi helposti voinut muokata ja tehdä persoonallisia lisäyksiä, esimerkiksi pääliosaan olisi voinut kehitellä jotain lettiä tai punosta tai muuta yksityiskohtaa. Kampaukset ovat kuitenkin minulle jostain syystä vielä hankalia, joten pidin tämän harjoituksen yksinkertaisena. 

2. Luonnollinen

Luonnollista tyyliä edustavan kampauksen olemus on rento, pehmeä sekä käytännöllinen. Luonnoliseen tyyliin sopii loistavasti esimekiksi kiharakampaukset. Pinnan ei tarvitse olla täydellisesti siloteltu.  

Esimerkkikampaus: Punoksilla tehty niskanuttura

Tarvittavia työvälineitä: Fööni, suoristusrauta, kampa, tupeerausharja, pieniä silikonilenkkejä, pinnejä 

Pohjatyöt: Hiusten pesu ja hoito sekä föönaus pyöröharjalla sileäksi. Föönauksen pohjalla käytin Paul Mitchell Fast Drying Sculpting Spray -föönausnestettä. Tämän jälkeen hiukset kiharretaan suoristusraudalla kauttaaltaan. Tässä käytin apuna Four Reasons -sarjan Crystal Styling Mistiä. Tässä vaiheessa kiharoihin voi suihkia myös kevyttä lakkaa, esimerkiksi Working Spray. 

Kun kiharat olivat valmiit, tein pienen sivujakauksen ja silottelin hiusten pääliosat kohti takaraivoa, välineenä taas tupeerausharja ja Working Spray. Hiukset kiinnitetään niskaan noin 5-7 (oman mielen mukaan) pienelle poninhännälle vierekkäin. Kiinnitykseen sopii parhaiten pienet silikonilenkit. Tämän jälkeen silikonilenkkejä kiinnitetään poninhäntiin n. 3 kappaletta muutaman sentin päähän toisistaan ja syntyneitä "lenkkejä" levitetään varovasti muhkeammiksi. Lopuksi nämä "punokset" asetellaan oman mielen mukaan niskaan nutturatyyppisesti ja kiinnitetään pinneillä. Koko komeuden päälle vielä Finishing Spray -lakkaa ja pientä silottelua käsin, mutta lopputulos saa mieluusti jäädä vähän hapsuiseksi ja luonnolliseksi. 

Itsearviointi

Tämä kampaus oli yksinkertaisuutensa takia hyvin helppo toteuttaa. Myös luonnollisen hapsuinen tyyli vei paineita suorittamisesta pois, sillä kampaus on parhaimmillaan pehmeänä ja arkisen näköisenä. Arkinen tämä kampaus oli myös tekniikoiden puolesta, tämän osaisi tehdä vaikka itse omiin hiuksiinkin. 
Ainoa vaihe, joka vähän toi haastetta, oli saada punokset aseteltua lomittain niin, ettei silikonilenkkejä olisi jäänyt mihinkään näkyviin. Itse en tässä kovin hyvin onnistunut ja kaikki lenkit eivät jääneet aivan piiloon.  


3. Vapaa

Vapaata tyyliä edustavaa kampausta voi luonnehtia sanoilla; erikoinen, boheemi, ennakkoluuloton, rennon pehmeä. Muodolle ominaista on mm. suorien ja kaarevien linjojen yhdistely. Kampauksessa on voitu yhdistellä rohkeasti erilaisia pintarakenteita.

Esimerkkikampaus: Osittain kiinnitetty kiharakampaus


Tarvittavia työvälineitä: Fööni, suoristusrauta, tupeerauskampa, tupeerausharja, pinnejä, silikonilenkkejä

Pohjatyöt: Ensin hiustenpesu ja föönaus. Föönauksen alla KC Professional Four Reasons -sarjan Styling Fluid (kampausgeeli). Tämän jälkeen hiukset kiharretaan kauttaaltaan suoristusraudalla tai kiharrinpuikolla ja kiharat jätetään "rullalle" jäähtymään. Päälle voi suihkuttaa Working Spray -lakkaa.

Kun kiharat ovat jäähtyneet, lasketaan ne vapaiksi ja erotetaan pääliosa muista. Hiusten etuosaan erotetaan myös kapea osio lettiä varten. Tämän jälkeen lähdetään silottelemaan sivuja samaan tapaan kuin aiemmissakin kampauksissa, eli tupeerausharjalla varovasti kammaten ja kevyttä hiuslakkaa päälle. Silotellut sivut kiinnitetään pinneillä takaraivolle. Tämän jälkeen otetaan aikaisemmin eroteltu kapea osio ja tehdään siihen valitsemallaan tekniikalla letti (itse tein hollantilaisen), joka kulkee silotellun osion päällä tai yläpuolella. Letin latva kiinnitetään myös takaraivolle. Lopuksi pääliosaan pientä tupeerausta, jotta se kohoaisi hieman hiuspohjasta, silotetaan pinta ja asetellaan pituudet takaraivolle piilottamaan pinnit ja letin pää. Koska pituuksissa oli yllättävän kivat ja napakat kiharat, asettelin vain osan hiuksista takaraivolle rennosti kiinni muutamalla pinnillä. Viimeistely vielä Finishing Spray -lakalla. 

Itsearviointi

Tällä kyseisellä tunnilla meillä oli tarkoituksena suunnitella vapaan tyylin kampaus aivan itse. Jo tämä itsessään tuntui minulle hyvin haastavalta. En meinannut millään keksiä mitä tekniikoita voisi käyttää tai muutenkaan saanut ideoita millaista kampausta tahtoisin yrittää tehdä. Tästäkin kampauksesta oli periaatteessa tarkoitus tehdä sellainen, joka on kokonaan kiinni, mutta vasta loppuvaiheessa päätin jättää osittain auki, sillä en meinannut millään saada kaikkia kiharoita asettumaan hienosti takaraivolle. 
Sen sijaan varinaiset kampaustekniikat olivat tässä työssä helppoja. Monissa kampauksissa käytetään sileitä pintoja, joten tupeerausten ja kiharoiden silottelu sujuu ihan hyvin. Myös kiharoita olen tehnyt paljon niin raudalla kuin puikollakin, joten nekin onnistuvat. Perusletit, kuten ranskalainen ja hollantilainen ovat myös hanskassa, mutta tahtoisin oppia myös vähän haastavampia, kuten ranskalainen letti neljällä tai jopa viidellä osalla. 
Tämä kyseinen kampaus ei mielestäni kuitenkaan onnistunut erityisen hyvin. Pääliosa jäi latteaksi, sitä olisi pitänyt tupeerata reilusti lisää. Samoin letti kulkee vähän hassussa paikassa, eikä kiinnitettyjen kiharoiden asettelu näytä niin kauniilta, kuin haluaisin. Kaikkeen tähän olisi luultavasti auttanut huolellisemmin tehty suunnitelma. 

4. Moderni

Modernin tyylin edustaja pukeutuu muodinmukaisesti, tai on jopa muodin edelläkävijä. Hän on tyypiltään rohkea suunnannäyttäjä ja kampausta voisi luonnehtia sanoilla hienostunut, omaperäinen, huomiota herättävä. 

Esimerkkikampaus: Moderni niskanuttura

Tarvittavia työvälineitä: Fööni, suoristusrauta, tupeerauskampa, tupeerausharja, pinnejä, metallisia klipsuja, silikonilenkkejä, Working Spray -hiuslakka, kiiltosuihke

Pohjatyöt: Hiusten pesu ja föönaus pyöröharjan avulla. Pieni sivujakaus, jonka jälkeen kannattaa vielä föönata hiukset kulkemaan haluttuihin suuntiin. Sivuilta föönataan taaksepäin ja hiusten pääliosaa kulkemaan kaarevasti taakse. Tämän jälkeen hiukset kannattaa suoristaa raudalla. Hiusten etuosasta erotetaan osio sivujakauksesta korvan taakse lettejä varten. Myös toiselta sivulta tehdään ositus jakaukselta hieman kaarevasti alas korvaa kohti. Pääliosa ositetaan "kruunualueelta" ja takaraivolle tehdään kaksi viistoa jakausta, jolloin syntyy kolmiomainen osio. 

Ositukset ja poninhäntien paikat
Kun hiukset on ositettu, takaraivolle kiinitetään kolme poninhäntää silikonilenkeillä (ponnareiden paikat näkyvät kuvassa). Sen jälkeen poninhäntien latvat kiharretaan parilla isolla osiolla. Otsalle erotettuun osioon tehdään kaksi ranskanlettiä kulkemaan kohti takaraivoa, jotka kiinnitetään pinneillä ponnareiden alle. Sitten tupeerataan poninhännät mahdollisimman suureksi nutturaksi, silotellaan pinta, muotoillaan nutturaksi ja kiinnitetään pinneillä. Tämän jälkeen kiharretaan toinen sivuosio kahdessa osassa ja jätetään kiharat "rullalle" jäähtymään, kiinnitys metalliklipsuilla. Kiharat kannattaa suunnata kihartumaan kohti nutturaa. Myös hiusten pääliosa kiharretaan muutamalla osiolla. Reunoilta kannattaa kihataa keskelle päin ja keskimmäiset osiot alaspäin. Osioita kammataan vähän auki ja asetellaan kulkemaan kaarevasti kohti poninhäntiä. Osioiden latvat asetellaan peittämään silikonilenkit ja osasta asetellaan kulkemaan kuviona nutturan pinnassa. Lopuksi vielä avataan jäähtymässä olleet kiharat, kammataan auki ja asetellaan kulkemaan kohti nutturan reunaa. Latvat saavat jäädä vapaaksi kiharaksi. 

Itsearviointi: Tämän kampauksen suunnittelu, osittaminen ja muu tekniikka oli helppo pitää hallussa, sillä katsoimme kampauksen teosta videon. Videon aikana kirjattiin työvaiheita ylös ja piirrettiin ositukset valmiiksi. Tämä helpotti työskentelyä huomattavasti, sillä minun on vielä vaikea hahmottaa itse ainoastaan kuvaa katsomalla, miten kampaus tulisi osittaa ja mitä tekniikkaa käyttää. Tämän ansiosta työskentely sujui aiempaa ripeämmin ja työtä oli selkeä tehdä
Kampauksessa käytetyt tekniikat olivat aikaisemmista harjoituksista tuttuja ja ne sujuivat siksi ihan hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti